Ingrediente
- 700 gr. – carne de vită (tocată)
- 300 gr. – carne de porc (tocată)
- 1 ceapă mare (curățată și tăiată cubulețe mici)
- 1 morcov mare (curățat și tăiat cubulețe mici)
- 1 tulpină de țelină (tăiată cubulețe mici)
- 100 gr. – vin roșu de masă
- 700 gr. – pasata/roșii din conservă/roșii proaspete decojite și tăiate cubulețe
- 2 frunze de dafin
- 5 frunze de busuioc proaspăt sau 1 linguriță busuioc uscat
- 1 vârf de cuțit – scorțișoară
- 2 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui
- Sare și piper negru
Procesul de preparare
Pasul 1
Încinge la foc mare o cratiță încăpătoare.
Pasul 2
Pune carnea tocată și călește-o până se evaporă apa. Apoi adaugă vinul și deasemenea așteaptă până se va evapora alcoolul și lichidul.
Pasul 3
Adaugă ceapa, morcovul și țelina, pasata sau roșiile împreună cu 1 pahar de apă plată, frunze de dafin, busuioc, scorțișoara, condimentează cu sare și piper. Amestecă toate ingredientele.
Pasul 4
Trebuie să duci sosul până la punctul de fierbere, după care să micșorezi flacără. Pune capacul și lasă-l să se coacă circa o oră și jumătate sau două (amestecând din când în când).
Pasul 5
Sugestii: - În caz că pui pasata atunci pune și 3 roșii proaspete decojite tăiate cubulețe. - Împarte sosul pe porții și congelează-l (atunci când nu ai mult timp pentru gătit, fierbi niște paste, încălzești sosul și prânzul sau cina este gata). - Dacă totuși nu ești amator/amatoare de scorțișoară, o poți exclude și înlocui cu nucșoară rasă.
Pasul 6
După ce a trecut timpul de coacere, sosul trebuie să obțină o consistență mai groasă și apa să se evapore. În caz că sosul mai are nevoie să se îngroașe sau să se evapore apa, mai lasă-l la foc pentru circa 30 de minute.